Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trest Smrti

10.jpg   Tématem týdne je Trest smrti a já se k tomu hodlám vyjádřit. Právě jsem si na titulce blog.cz rozklikla jeden článek. Začínal tak, že autorka psala, že o tom moc neví. Přiznám se, že jsem ho okamžitě zavřela a najela jsem sem, s tím, že musím něco napsat. Proč se tak moc angažuju? 
   Možná proto, že jsem přečetla až moc Perry Masonů. Perry Masona napsal E.S. Gardner. Perry je advokát a zabývá se trestním právem. A 'Gardner, který ho stvořil, sám byl také advokátem, takže jsem se čtením jeho knih dozvěděla hodně o amerických právech.
    Mimo jiné i to, že v některých státech, pokud se nepletu, tak jmenovitě např. Kalifornie, tam mají trest smrti. Např. když tam někoho zabijete a prokážou vám to, tak vás pak klidně můžou taky odsoudit k smrti.
   Přiznám se, že se o tom čte velice dobře, i když v Perry Masonovi snad nikdo odsouzen k smrti nebyl. Ale realita je jiná. Každý je živá bytost a pokud si smrt nezvolíme dobrovolně, neměl by nás o život nikdo připravit. Ani nějáké právo.
   Takže, abych se vyjádřila jasně, v reálném světě s trestem smrti nesouhlasím. Protože se klidně může stát, že odsoudí nepravého. A když jej zabijou a pak se prokáže nevina, ten člověk už mrtvý zůstane, kdežto pokud se toto stane u odsouzeného na doživotí, tak ho vždy mohou propustit, ale mrtvému život nevrátíte. Doposud je to neměnný fakt.
   A proto jsem pro trest smrti jenom v knihách. Protože i když jsem sadista, tak ani ten nejhorší masový vrah si nezaslouží trest smrti. Prostě mi to přijde až moc kruté. Jo, řeknete mi, že když ale někoho za vraždu odsoudí a on to opravdu udělal, měl by být potrestaný stylem oko za oko, ale pravdou je, že ani soudci a obžaloba, či státní prokurátor, zástupce, si nikdy nemohou být stoprocentně jisti, že odsoudili toho správného. I když všechny důkazy svědčí proti němu.
   Knihy Gardnera jsou toho jasným důkazem. Mnohdy musel Perry Mason za své klienty bojovat a vyvrátit naprosto dokonalou žalobu. A já si myslím, že kdyby na jeho místě byl jakýkoli jiný právník, mohlo by se stát, že by byl odsouzený nesprávný člověk.
   A to, že odsoudí nesprávného se může stát i v reálném svěě. Takže trest smrti ano, ale pouze v knihách, nebo ve filmech.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář